Misverstanden rondom alcohol in het verkeer
Naast dat te hard rijden ervoor kan zorgen dat je rijbewijs ingevorderd snelheid, komt het elk jaar ook heel vaak voor dat iemand zijn rijbewijs kwijt raakt door alcohol. Het eerste wat zo’n persoon dan vaak zegt tegen de politieagent is dat diegene niet wist dat hij of zij teveel op had, want één of twee biertjes bij het avondeten is toch toegestaan? Mensen zeggen ook vaak dat zij nog een aantal glazen water, of een kop koffie hadden gedronken en daarom dachten dat zij weer nuchter in de auto stapten. Veel misverstanden rondom alcohol in het verkeer dus!
De feiten op een rij
Als je een alcoholhoudende drank drinkt wordt de alcohol uit het drankje via de maag en darmen opgenomen in het bloed. Hoe snel de alcohol wordt opgenomen is afhankelijk van het drinktempo en de maagvulling, als je sneller drinkt en een lege maag hebt zal er sprake zijn van een snellere opname. Daarna wordt de alcohol in het bloed verspreid door het lichaam, dit gebeurt langzamer als er een hogere mate van lichaamsvocht is. Mannen hebben daarom na eenzelfde hoeveelheid drankjes alsnog een lager alcoholpromillage dan vrouwen. Alcohol wordt vervolgens langzaam afgebroken door de lever, dit heeft tijd nodig en kan niet worden beïnvloed door bijvoorbeeld water of koffie te drinken.
Veel voorkomende misverstanden
Water en koffie beïnvloeden het alcoholgehalte in het bloed dus niet. Een persoon kan zich door de psychotropische werking van koffie wellicht mentaal nuchterder voelen, maar het alcoholpromillage in het bloed blijft hetzelfde. Een blaastest zal dus nog steeds aangeven dat je teveel hebt gedronken en je loopt alsnog risico dat je rijbewijs ingevorderd alcohol. Mensen zeggen ook vaak, dat je meer dronken wordt als je bijvoorbeeld bier na wijn drinkt of verschillende drankjes afwisselt. In één standaardglas alcohol, dus 25 cl bier, 10 cl wijn, of een 3.5 cl shotje zit precies evenveel alcohol. Het is de drinksnelheid waardoor het ene drankje sneller wordt opgenomen dan de andere.