Het gebruiken van de juiste laselektroden

Laselektroden zijn de metalen staafjes op het lasapparaat. Deze staafjes zijn bedoeld om de elektriciteit te geleiden. De stukken staal die verbonden moeten worden, worden door middel van de laselektroden verhit. Zowel het verbindingsmateriaal als het werkstuk worden op deze manier een smeltbad. Op deze manier kan je ze met elkaar verbinden. Er zijn verschillende soorten elektroden, en er zit uiteraard ook kwaliteitsverschil tussen verschillende elektroden. Het is daarom zeer belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste elektroden wanneer je gaat lassen. Voor een expert zal het al snel duidelijk zijn of de elektroden van goede of slechte kwaliteit zijn.

Afsmeltende en niet-afsmeltende elektroden

Laselektroden zijn in twee groepen onder te verdelen, namelijk afsmeltende elektroden en elektroden die niet afsmelten. Met niet-afsmeltende elektroden ontstaat er een elektrische boog, maar het materiaal zal niet smelten. Deze elektroden zijn dus gemaakt van materiaal met een ontzettend hoog smeltpunt. Bij TIG-lassen wordt er onder andere gebruik gemaakt van niet-afsmeltende elektroden.

Daarnaast heb je dus ook nog de afsmeltende elektroden. Deze elektroden zullen tijdens het lassen zelf ook smelten. Het materiaal van de elektrode functioneert dan ook als verbindingsmateriaal. Vanzelfsprekend heeft een afsmeltende elektrode ook een laag smeltpunt. Een goed voorbeeld van een afsmeltende elektrode, is bijvoorbeeld een elektrode die gemaakt is van RVS. Elektroden die afsmelten tijdens het lassen worden onder andere gebruikt tijdens MIG/MAG-lassen.

Aan welke eisen voldoen goede elektroden?

Aan welke eisen goede laselektroden moeten voldoen, is natuurlijk afhankelijk van de manier van lassen. Toch zijn er wel een aantal eisen waar alle elektroden aan horen te voldoen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de elektrische boog constant blijft. Op deze manier krijg je een lasnaad van hoge kwaliteit. Het materiaal waarvan de elektrode gemaakt is moet de juiste samenstelling hebben. Het is ook belangrijk dat er tijdens het lassen niet teveel slechte rook ontstaat. Daarnaast is het ook zeer belangrijk dat je kunt lassen zonder dat er al te veel vonken vanaf spatten. Je zult tijdens het lassen dus al snel merken of een laselektrode van goede kwaliteit is of niet. De eigenschappen van de elektroden mogen niet veranderen wanneer je deze voor een langere periode opslaat. De elektroden moeten dus gemaakt zijn van een materiaal dat niet snel beïnvloed wordt door de omgeving.

De coating van de elektroden

Je hebt laselektroden zonder coating, maar je hebt ook elektroden die voorzien zijn van een speciale coating. De coating zorgt ervoor dat de laskwaliteit verbeterd wordt. Je hebt diverse coatings waaruit je kunt kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld elektroden met een zure coating, maar ook met een basische coating. Daarnaast heb je ook nog een cellulose coating en een rutiel coating. Welke coating je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het doel.

Een zure coating wordt vooral gebruikt om horizontaal te lassen. Dit omdat er een grote slak ontstaat die relatief traag stolt. Het grote voordeel van een zure coating is dat er gladde lasnaden ontstaan. Een nadeel van dit type coating is dat het gevoelig is voor koud scheuren. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden voordat je begint met lassen!  

Elektroden met een rutielcoating zijn de elektroden die het meeste worden toegepast. Met een dergelijke coating zal er een grove lasdruppel ontstaan. Dit zal je uiteindelijk ook terugzien aan de lasnaden. Een rutielcoating is gemaakt van rutilium. Een rutielelektrode kan je in allerlei verschillende lasposities gebruiken.

De elektrode met cellulose coating is gemaakt van cellulose, een organische stof. Wanneer je gebruik maakt van deze coating, dan ontstaat er weinig slak. Doordat er zo weinig slak ontstaat, kan er ook gemakkelijk gelast worden op plaatsen waar je moeilijk bij kunt. De basische coating bevat calciumverbindingen. De slak is erg dun en daarnaast stolt het snel. Doordat het zo snel stolt is een elektrode met deze coating geschikt om openingen mee te overbruggen. Het lassen met een basische coating zal wat meer spatten dan wanneer je een rutielcoating gebruikt. Om goed te kunnen lassen met een basische coating zal je vrij veel ervaring moeten hebben.

Het bestellen van het juiste materiaal voordat je gaat lassen

Je hebt dus ontzettend veel variatie tussen laselektroden. Het is belangrijk dat jij het juiste materiaal bestelt voordat je begint met lassen. Op deze manier kan je er echt zeker van zijn dat je het beste resultaat krijgt. Het is belangrijk dat je niet alleen voor de juiste coating kiest, maar dat de elektroden ook van hoge kwaliteit zijn. Uiteraard is ook al het andere lasmateriaal net zo belangrijk. Wanneer je werk van goede kwaliteit wilt leveren, dan is het belangrijk dat je gebruik maakt van de beste materialen. Hiervoor zal je ook een betrouwbare leverancier uit moeten kiezen. Als je op zoek bent naar lasbenodigdheden, dan is vooral Lastechniek Rijnmond B.V. een echte aanrader.

Lastechniek Rijnmond B.V. is een bedrijf dat helemaal gespecialiseerd is in de verkoop van lasbenodigdheden, waaronder laselektroden. Bij dit bedrijf hebben ze daadwerkelijk verstand van het lassen. Ze weten hier dan ook goed wat ze verkopen, hierdoor kan je er zeker van zijn dat je kwaliteit krijgt. Bij dit bedrijf hebben ze een gigantisch aanbod waardoor je altijd de juiste keuze zult kunnen maken. Weet jij niet goed welk materiaal je het beste kunt gebruiken? Dan kan je uiteraard ook contact opnemen met de klantenservice van het bedrijf. Het bedrijf staat ook bekend om de goede klantenservice.

Bij Lastechniek Rijnmond B.V. hebben ze altijd erg veel materiaal op voorraad. Het grote voordeel hiervan is dat er hierdoor een snelle levering plaats kan vinden. Binnen één dag heb je het materiaal meestal al in huis. Moet jij op het laatste moment nog lasbenodigdheden bestellen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor Lastechniek Rijnmond B.V. Op deze manier heb je de benodigdheden toch nog op tijd binnen om te kunnen gaan lassen. Bij dit bedrijf ben je dus zeker van hoge kwaliteit, relatief lage kosten, een snelle levering en een goede service. Vandaar dat veel lassers ervoor kiezen om hun materiaal bij dit bedrijf te bestellen.