Probeer agressie te vermijden

Probeer tijdens je hulp aan derden de agressie vermijdenTegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen in de hulpverlening worden bedreigd. De laatste tijd staat het nieuws vol van dit soort dingen en daar kan ik mij heel erg kwaad over maken. Juist de mensen die hun best doen om een ander zijn of haar leven te redden, wordt deze actie haast onmogelijk gemaakt. Omdat ik ook werkzaam ben in de hulpverlening en gelukkig nog geen rare calamiteiten ben tegen gekomen, leek het mij toch wel verstandig om een cursus via G4S te gaan volgen. Dit zijn speciale veiligheidscursussen die je leren in bepaalde situaties rustig en kalm te blijven.  

5 tips om calamiteiten te voorkomen

Tijdens de cursus agressie vermijden kregen wij 5 tips te horen die je goed kunnen helpen, zoals:

1 – Laat familie en vrienden helpen

2 – Neem een open en vriendelijke houding aan

3 – Let op uw ademhaling

4 – Betrek anderen

5 – Neem duidelijk de leiding

Zoals ik al eerder had gezegd heb ik het gelukkig nog nooit meegemaakt dat ik werd aan gevallen of lastig gevallen door familie of omstanders van iemand die hulp nodig had. Misschien dat ik al de rust zelf uitstraal. Mijn collega echter, heeft dit wel eerder meegemaakt en daarom was voor hem deze cursus ook een hele verademing.  

Vooral punt twee was iets waar hij flink aan gewerkt heeft. Vaak als wij bij iemand kwamen die hulp nodig had, zag mij collega alleen maar de patiënt en de rest erom heen zag hij niet eens. Gelukkig heeft hij daar nu wel flinke verbetering aan gebracht, dankzij de opleiding.