Iepziekte voorkomen

Iepziekte voorkomen om bomenrijkdom te behouden

Iepziekte voorkomen is het voorkomen van veel ellende. De iepziekte is een ziekte die in Nederland vaak voorkomt en schade aanricht. Het is een ziekte die voornamelijk iepen aantast met desastreuze gevolgen. De iep is doorgaans een boom die goed past in het druk bevolkte en bebouwde Nederland. De boom is namelijk niet gevoelig voor vervuiling en kan goed overleven in de stad. Daarom is het zonde als deze waardevolle en sterke bomen verloren gaan door ziekte. BTL biedt de oplossing om de iepziekte preventief te bestrijden.

Het ziektebeeld

De ziekte ontstaat door een schimmel die weer verspreid wordt door de iepenspintkever. De ziekte kan zowel aan de top als aan de wortel beginnen. Aan de worteluiteinden is erg vervelend, want hiermee staan de bomen onder de grond met elkaar in contact. Zelfs als de iep verwijderd is boven de grond, kan de schimmel zo nog verspreiden. De ziekte wordt zichtbaar als aan de uiteinde blaadjes beginnen te verdorren. Als de ziekte doorzet verdorren de takken helemaal. Bij een doorgesneden tak zijn de nerven donkerbruin tot zwart. Dit is soms ook al in de takken te zien onder de bast. Als de zieke iep niet wordt behandeld, sterft hij af. De iep kan dan ook makkelijk takken laten vallen, wat de boom gevaarlijk maakt.

Preventieve behandeling om Iepziekte te voorkomen

DutchTrig is het middel om de iepziekte te voorkomen en het heeft zeer positieve resultaten. Het voorkomt in 99% van de gevallen de gevreesde iepziekte. Daarom gebruiken de boomspecialisten van BTL dit middel. Het is bovendien organisch. In het vaccin zitten bepaalde schimmels die het afweermechanisme van de boom activeren. Het vaccin wordt in de actieve jaarring geïnjecteerd. Als dit jaarlijks gebeurt, is de boom het gehele groeiseizoen beschermt tegen de iepziekte. Om iepziekte te voorkomen is een solide integraal beheerprogramma nodig. BTL biedt deze plannen op maat aan.