Hoe registreert u uw bedrijfsnaam?

U heeft de perfecte naam voor u nieuwe bedrijf bedacht. Gefeliciteerd! Maar voordat u die naam kunt gaan gebruiken, moet u ervoor zorgen dat hij wettelijk geregistreerd is bij de staat. Hier is een stap-voor-stap gids over hoe u dat kunt doen.

Stap 1:

Begin met het checken van uw handelsnaam. De eerste stap is nagaan of de naam die u wilt registreren wel beschikbaar is. Bedrijfsnamen worden meestal geregistreerd op provincie- of staatsniveau, dus u moet bij beide nagaan of er al bedrijven met een soortgelijke naam bestaan. U kunt dit meestal online doen – Google gewoon “bedrijfsnaam zoeken” plus de provincie en/of staat waar u uw wilt registreren. Als u bijvoorbeeld in Amsterdam registreert, kunt u zoeken op “Amsterdam Business Name search”. Dit zou een link moeten opleveren naar de relevante overheidswebsite waar u kunt beginnen met zoeken. Als de gewenste naam al bezet is, zult u iets anders moeten kiezen.

Stap 2:

Reserveer de naam bij de staat. Als u eenmaal hebt bevestigd dat de naam beschikbaar is, is u volgende stap hem te reserveren bij de staat, zodat niemand anders hem kan registreren terwijl u bezig bent. Dit proces verschilt van staat tot staat, maar meestal kunt u een bedrijfsnaam online reserveren via de website van de KVK of een andere gelijkwaardige overheidswebsite. Nogmaals, een snelle zoektocht op Google brengt u waar u moet zijn. Bij het reserveren van een naam moet u meestal wat basisinformatie over uw bedrijf opgeven, zoals u bedrijfstype (eenmanszaak, BV, NV of VOF), contactgegevens en het adres van uw hoofdvestiging. Mogelijk moet u ook een kleine vergoeding betalen om de naam voor een bepaalde periode te reserveren (meestal 60 of 90 dagen). Na die periode kan iedereen de naam registreren, dus als u niet snel genoeg handelt, kan iemand anders u voor zijn!

Stap 3:

Registreer de naam bij de staat. Nu u de gewenste bedrijfsnaam hebt gereserveerd, is het tijd om hem officieel te registreren bij uw staat door een Certificate of Formation in te dienen (of iets dergelijks – ook dit verschilt van staat tot staat). Ook dit kan meestal online via het kantoor van u staatssecretaris of een vergelijkbare overheidswebsite. Als u al het nodige papierwerk hebt ingediend en de vereiste kosten hebt betaald, bent u officieel geregistreerd!

Conclusie:

Uw bedrijfsnaam registreren lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig als u weet welke stappen u moet nemen. Denk er gewoon aan om te beginnen met het controleren op beschikbaarheid, dan over te gaan tot het reserveren en tenslotte het registreren van u gewenste bedrijfsnaam bij de overheid van uw staat. Veel succes!