Hoe kun je een dolgedraaide schroef verwijderen?

Someone is screwing a screw into wooden surface with the screwdriver. DIY concept.

Het kan je zomaar overkomen: een dolgedraaide schroef tijdens het klussen. Het is een vervelende situatie, maar gelukkig kun je een dolgedraaide schroef verwijderen. Er zijn meerdere manieren om een schroef weer los te krijgen. Wel is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is, zodat je de juiste oplossing kunt kiezen.

Er zijn twee typen dolgedraaide schroeven. Je kunt te maken hebben met een dolgedraaide schroef waarbij het schroefdraad kapot is. De schroefdraad in het gat is daardoor ook niet goed meer. De schroef draait wel rond maar komt het gat niet uit. Het kan ook voorkomen dat een dolgedraaide schroef hebt waarbij de schroefkop beschadigd is. Dit komt meestal doordat je de boormachine verkeerd gebruikt. Ook het teveel forceren bij het indraaien van de schroef kan de schroef doldraaien.

Een dolgedraaide schroef verwijderen

Een dolgedraaide schroef verwijderen is niet al te moeilijk. Wanneer je hebt ontdekt wat de oorzaak van het probleem is, kun je vaak vrij simpel de oplossing uitvoeren. De oorzaak is meestal ook snel te achterhalen. Meestal heb je alleen wat geduld en tactiek nodig om het probleem op te lossen. Voor de twee soorten dolgedraaide schroeven heb je ook verschillende oplossingen. Bij een beschadigd schroefdraad kun je een tang gebruiken of meer ruimte maken rondom de schroef. Bij een beschadigde schroefkop kun je een naai- of postelastiek gebruiken. Online lees je alles over het verwijderen van een dolgedraaide schroef, zodat je dit snel kunt oplossen en weer verder kunt met je klus.