Het leven op een vissersboot

Ik werk nu al 8 jaar met plezier op een vissersboot. Het is zwaar werk, ik ben niet vaak thuis, de werkdagen zijn lang en de werkomstandigheden zijn vaak slecht. Ik geniet echter toch erg van mijn werk. De werksfeer onder mij en mijn collega’s is geweldig, het is altijd gezellig en we kunnen goed met elkaar praten. Ik doe hierdoor elke ochtend met plezier mijn werklaarzen aan om aan het werk te gaan. Jullie vragen je waarschijnlijk wel af hoe ik bij de baan van visserijmatroos, zoals mijn beroep wordt genoemd, terecht ben gekomen. Het begon eigenlijk al op jonge leeftijd toen ik een keer samen met mijn vader was gaan vissen, ik vond het echt geweldig. Op de momenten dat mij vroeger werd gevraagd wat ik later wou worden antwoorde ik daarom ook met visser.

Nadat ik mijn Havo-opleiding had afgerond was ik nog niet gelijk klaar om aan het werk te gaan. Om op de meeste boten te mogen werken wordt er van je verwacht dat je 12 maanden stage op een vissersboot hebt gelopen en dat je een brevet haalt om de boot te mogen besturen. Het afronden van het praktijkexamen en de stage ging vrij makkelijk. Ik had echter wel moeite met het behalen van mijn mondelinge examen omdat er erg veel kleine details aan te pas kwamen. Uiteindelijk wist ik na veel moeite en voorbereiding eindelijk mijn mondelinge examen te behalen waardoor ik eindelijk aan het werk kon.

Ik trok mijn werklaarzen aan en was klaar voor mijn eerste werkdag. De verwachtingen van mijn werkgever waren hoog maar ik wist ze wel waar te maken. Ik ben blij met de keuzes die ik heb gemaakt en ik hoop dat ik het nog lange tijd kan blijven doen ondanks dat het niet altijd even gemakkelijk is.vissersboot