Een goed rooster maken

workforce-management

De meeste leerlingen en studenten geven toe dat ze bijna nooit een planning of rooster volgen. Vaak leren ze wel een goede planning of rooster maken, maar houden ze zich hier vaak niet aan. Studenten of leerlingen kunnen bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat ze zich niet aan het rooster kunnen houden, of dat het moeilijk in te schatten is hoeveel tijd ze nodig hebben per onderdeel. Het vastleggen van dingen in een planning of rooster kan er juist voor zorgen dat leerlingen deze dingen minder graag willen doen. Daarom is het belangrijk om te weten dat wat in een rooster staat, niet altijd vast hoeft te staan. Zie het daarom eerder als een ondersteuning bij het studeren.

Leren voor je tentamens

Heb je een goede planning of rooster maken. dan kan het huiswerk maken of leren beginnen. Probeer op tijd te beginnen en je te houden aan het gemaakte rooster. Vaak is er per vak of cursus aangegeven wat je moet leren, dus zorg dat je deze stof goed gelezen hebt. Hierdoor zul je de context van het onderwerp beter begrijpen. Als je moeite hebt met het onthouden van veel stof, kunnen flashcards een mooie oplossing zijn. Op de voorkant van het kaartje staat een begrip of vraag en aan de achterkant staat de uitleg van het begrip of het antwoord op de vraag. Oefen meerdere keren met de flashcards om alle informatie sneller te onthouden. Voor bedrijven kan het zinvol zijn om te kiezen voor zelfroosteren.

Oefen met de leerstof

Wanneer je genoeg gelezen hebt, is het belangrijk dat je deze stof ook kunt toepassen. Maak zoveel mogelijk oefeningen om te zien of je daadwerkelijk alle informatie begrijpt. Controleer daarna waar je fouten maakt, zodat je precies weet welke stof je nog beter moet leren. Nadat je vervolgens alle moeilijke onderwerpen nog een keer doorgenomen hebt, kun je de oefeningen opnieuw gaan maken en kijken of je ze nu wel goed maakt.