Dit is waarom je soms een VOG voor werknemers moet aanleveren

vog werknemers

Je bent aan het solliciteren en ineens wil je potentiële werkgever een VOG zien. Wat is dat?! Een VOG wordt vaak gevraagd door werkgevers voor ze je in dienst willen nemen. Dit is hoe je aan een VOG voor werknemers komt:

  • dien een aanvraag in bij je gemeente
  • vraag online een VOG aan

Wanneer een VOG indienen?

vog werknemers

Een werknemer dient een VOG aan te leveren om aan te tonen dat hij of zij geen strafbare feiten heeft begaan die belemmeren in het uitvoeren van het werk. VOG staat dan ook voor Verklaring Omtrent Gedrag: het toont aan dat je goed gedrag hebt vertoond in het verleden. 

In sommige werkgebieden is het voor de hand liggend dat je een VOG moet aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan mensen die werken met kwetsbare groepen of personen zoals mensen die werken in de zorg of het onderwijs. Maar ook andere beroepsgroepen waar je het niet meteen verwacht, zoals mensen in de financiële dienstverlening, zijn branches waarin vaak om een VOG wordt gevraagd. 

Hoe vraag je een VOG aan?

vog werknemers

Je kunt naar het gemeentehuis gaan van de gemeente waar je woont. Dan vul je een formulier in voor de aanvraag en dient dit in bij de afdeling burgerzaken. Enkele dagen of weken later ontvang je jouw VOG thuis via de post.

Het nadeel van het gemeentehuis is echter dat je langs moet gaan en moet wachten. Een online aanvraag is makkelijker en sneller.