Boekhoudprogramma: waar begin je?

boekhoudprogramma zzp

Een boekhoudprogramma is een uitkomst voor ondernemers die de boekhouding maar niks vinden en er liever weinig geld en tijd aan kwijt zijn. Een boekhoudprogramma is echter niet zomaar gekozen: er bestaan veel varianten die verschillende functionaliteiten kennen, met verschillende prijzen en voorwaarden. Duizelt het al een beetje? Geen zorgen! In dit artikel lees je meer over hoe je boekhoudprogramma’s vergelijkt en wat verder mogelijk is om een boekhoudprogramma te vinden dat aan de wensen en eisen van je onderneming voldoet. Dat is weer een zorg minder en je hebt gelijk een belangrijk onderwerp van je ondernemerschap afgetikt.

Functionaliteiten

Een boekhoudprogramma moet natuurlijk alles bieden waar je als ondernemer naar op zoek bent. Dat betekent dat je goed moet vergelijken om het boekhoudprogramma te vinden dat volledig aansluit op je wensen en eisen. Gelukkig is er genoeg te kiezen, want tegenwoordig biedt elk boekhoudprogramma andere functionaliteiten. Je kunt daarbij denken aan volledig geautomatiseerde boekhouding door een boekhoud-robot, integratie met verschillende applicaties of diensten die je al gebruikt en koppeling aan je bankrekening. Er zijn veel mogelijkheden om zelf een programma samen te stellen dat past bij wie je bent als ondernemer en hoe je bedrijfsvoering in elkaar zit.

Combineer met boekhouder

Het is ook nog mogelijk om een boekhoudprogramma ZZP aan te schaffen én een boekhouder in te huren. Dat lijkt misschien dubbelop, maar is dat niet per se. Het kan prettig zijn om iemand te hebben die de boekhouding voor je regelt en via een boekhoudprogramma mee te kunnen kijken wanneer je dat wilt. Dat biedt rust en tegelijkertijd kun je in de gaten houden of de boekhouding klopt en er geen fouten worden gemaakt waarvoor jij verantwoordelijk bent. Dat kan vervelend worden wanneer de Belastingdienst een boekenonderzoek uitvoert en deze fouten ontdekt. Voldoende om te overwegen, kortom. Maak in ieder geval een keuze die bij je past, en onthoud: een goede boekhouder verdient zichzelf altijd terug!